Blog

En recept på egoisme

Jette Winge, der er psykolog og rådgiver hos Kræftens Bekæmpelse, gav en række gode råd i Go’ Aften Danmark mandag den 20.april under temaet ’De syge pårørende’. Jette Winges råd handler om at skaffe balance i energien og dét, som hun kalder en ”recept på egoisme”

Uvisheden for de pårørende udgør en stor belastning – og det er virkelig noget, som kan slide på folk. Desuden går det hårdt ud over helbredet, når man overskrider grænserne for ens krops formåen, hvad der jo ofte sker, når man plejer og passer en syg. Hvis der oveni er bekymringer af forskellige slags, såsom ’hvad nu hvis jeg bliver fyret’ – så kan folk blive rigtigt belastede.

Marie Lenstrup og Jette Winge i Go Aften Danmark 20 apr 2015

Marie Lenstrup og Jette Winge i Go Aften Danmark 20 apr 2015

Jette Winge har en række gode råd til belastede pårørende. Man skal prøve at identificere sine energikilder; altså først: hvad tapper mig for energien – er det de fysiske opgaver eller er det bekymringerne. Og dernæst: hvad giver mig energi? Fx kan det gøre godt at løbe en tur, selv om det kan være svært at finde tiden til det. Jette Winges råd er at bruge kroppen – det er en god afledningsmetode og afslapningsmetode. Desuden anvender Jette Winge, hvad hun kalder en ”recept på egoisme”: sov og spis ordentligt. Husk også at give omsorg til dig selv. Det kan fx være at se Matador og slappe af i en pause uden krav. Det er lettere sagt end gjort – men der er ingen tvivl om, at det er en fornuftig langtidsinvestering at sikre sit eget fysiske og psykiske helbred som pårørende.