Blog

Go’ Aften Danmark: De syge pårørende

Under overskriften ’De syge pårørende’ åbnede TV-værten Nicolai Hansson temaet i Go’ Aften Danmark med et glimrende og dybdegående interview af Marie Lenstrup mandag 20.april 2015. Anledningen er den undersøgelse, som Pårørende i Danmark har fået lavet og som viser, at op mod halvdelen af alle pårørende bliver syge af deres arbejde med at pleje de syge.

Marie og tv-vært Go Aften Danmark 20 apr 2015Marie fortalte om sin mand, der i 2007 fik Parkinsons sygdom og i 2011 demens. Det var virkelig hårdt og opslidende for Marie, og resultatet var bl.a. at hun selv fik kronisk ledbetændelse i skuldrene. Hun skulle nemlig hjælpe ham med alt – han skulle hjælpes med at komme op af stolen, vende sig i sengen, komme op af sengen, tage tøj på, binde snørebånd osv. osv. osv.

Marie overhørte imidlertid fuldstændigt de signaler, som hendes egen krop sendte til hende og tænkte nærmest ubevidst: ”her er der på den ene side min mand, og han har to alvorlige, fremadskridende og uhelbredelige hjernesygdomme – og så går jeg rundt og har lidt ondt i skuldrene. Det går nok….!”
Derfor koncentrerede Marie sig om, hvordan hendes mand havde det. Først da hun ikke mere kunne rede sit eget hår eller løfte armene højt nok til at tage deodorant under armene, kom hun afsted til noget behandling med skuldrene.

Marie var en overgang sin mands hjemmehjælper, men blev ikke engang undervist i, hvordan man skal hjælpe med at løfte osv. Til sidst blev det så slemt med Maries arme og skuldre at hun – mens hun var hjemmehjælper for sin mand – selv fik hjemmehjælp til rengøringen i hjemmet, for hendes skuldre var simpelthen blevet for dårlige!

Det er den slags, der skal laves om på. Det er den slags, som giver Pårørende i Danmark benzin til at fortsætte arbejdet med at sikre ordenlige vilkår for de pårørende mens de plejer deres syge elskede.

Marie Go Aften Danmark 20 apr 2015 c