Blog

Kan pårørende ikke passe på sig selv?

Hvad er det, pårørende ved om patienten, som andre ikke kan tænke sig til?
Og hvorfor bør sundhedsvæsenet bruge tid på de pårørende, når det er patienten, der er syg?
Marie Lenstrup er gift med Jon, der for ca. 10 år siden fik konstateret parkinsons syge og derefter demens. I dag er han så ramt af sin sygdom, at han er flyttet på plejehjem. Marie har passet Jon på fuld tid de seneste år og er faktisk tæt på at være slidt ned. Hun har gjort alt for at hjælpe sin mand – og har flittigt delt sin personlige viden om hans sygdom og dagligdag med de sundhedsprofessionelle. Men hun har stået alene med alle gøremålene og alle de psykiske udfordringer – og det har fået store konsekvenser. I denne video kan du se Marie fortælle sin historie.
Historien er et godt eksempel på, hvorfor det er vigtigt at inddrage de pårørende i arbejdet i sundhedsvæsenet. De pårørende er en ressource – de kan give en hjælpende hånd og vigtigere endnu: de ved noget, som de sundhedsprofessionelle ikke ved om patienten. Men de er også en udsat gruppe – de har brug for støtte.

Videoen er lavet af ViBIS; Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet. Marie optræder med et indlæg ved ViBIS-konferencen den 30.oktober 2014.

Se videoen her

Marie Lenstrup

Marie Lenstrup