Pårørendegrupper

Det kan lette helt utroligt at få lov at fortælle frit fra leveren, hvordan man egentlig har det – og at få en forstående og empatisk respons. Og det er netop det, en pårørendegruppe kan give:

  • Gensidig forståelse fra andre i samme situation
  • Du kan spejle dig i de andre i gruppen
  • Plads og fortrolighed til at tale om svære emner
  • Åbenhed til at læsse af, græde og grine sammen
  • Mere fokus på at passe på dig selv
  • Mulighed for at møde nye venner, som kan rumme dine livsvilkår

En del patientforeninger tilbyder pårørendegrupper, og det er dejligt. Men mange sygdomme er for sjældne til, at man kan samle nok pårørende til en gruppe indenfor en rimelig geografisk afstand. Pårørende til “store” sygdomme og handicaps kan også have glæde af at mødes på tværs af diagnoser, for selvom de praktiske problemer er forskellige, har vi ofte de samme svære følelser og samme udfordringer med at finde tid, finde hjælp, finde forståelse – og huske hinanden på, at vi er andet end pårørende.

Pårørende i Danmark vil gerne hjælpe dig, hvis du har mod på at starte en pårørendegruppe i dit lokalområde. I 2020 har vi fokus på at udvikle et tilbud, som omfatter skriftligt materiale, kursus og møder med andre, der er tovholdere for en pårørendegruppe. Hvis du gerne vil høre mere om det, kan du kontakte vores nationale tovholder for pårørendegrupper Anne Diemer her.

I samarbejde med Projekt støt den pårørende hos Selvhjælp Fredericia afholder vi d. 4. september kl 13-16 et temamøde om pårørendegrupper. Der vil være oplæg og diskussion om erfaringer med pårørendegrupper fra Pårørende i Danmar, Selvhjælp Fredericia og fra Gerda Bredsten, som er mangeårgit mdlem af en pårørendegruppe. Alle er velkomne – også selvom du bare er nysgerrig efter at finde ud af, om en pårørendegruppe kunne være noget for dig. Tilmelding skal ske gennem billetto.dk, hvor du skal søge på ordet pårørendegruppe.

På grund af situationen omkring coronavirus er fysiske pårørendegrupper sat på stand-by. Vi regner med at starte op igen fra september. I mellemtiden er du stadig meget velkommen til at melde dig som deltager, så du er sikker på at få besked, når vi går i gang igen. Der i øjeblikket åbent for tilmelding her:

  • Præstø (Vordingborg Kommune): kontakt Lone Rytsel her.
  • Vig (Odsherred Kommune): kontakt Anne Deimer her.

Det er ikke altid let for pårørende at komme hjemmefra for deltage i møder, så vi har besluttet også at tilbyde digitale pårørendegrupperHver gruppe har max. 6 deltagere og hvert møde varer ca. en time. Sammen med en frivillig mødeleder taler vi sammen i et lukket forum. Du kan høre nærmere eller tilmelde dig hos Anne Diemer på tlf. 2893 7741 eller e-mail.