Blog

Man kan blive ensom

Folkebevægelsen mod Ensomhed sætter i denne uge fokus på ensomhed. Vidste du, at det kan give ensomhed at være pårørende?

Rigtigt mange pårørende til kronisk og alvorligt syge oplever, at deres tid, energi og kræfter går med plejeopgaver, omsorg og med at få hverdagen til at hænge sammen. Ikke nok med at dette giver en øget sygelighed blandt pårørende – det giver faktisk også anledning til ensomhed og en følelse af forladthed. I den undersøgelse af over 1.000 pårørende, som Pårørende i Danmark har fået gennemført i 2015, fortæller de pårørende, hvordan deres sociale liv er blevet påvirket i negativ retning af deres rolle som pårørende. Og næsten hver tredje oplever begrænsninger i deres mulighed for at være sammen med venner og andre mennesker. Tallene taler deres tydelige sprog:

  • 17 % er blevet mere ensomme af at være pårørende
  • 12% har følt sig forladt af familie og venner
  • 29% har færre muligheder for at være sammen med andre mennesker

sad-man-and-rain smallDet er en rigtig kedelig cocktail, man kan få serveret, når ens elskede nærmeste bliver ramt af alvorlig sygdom. Ikke nok med, at der er bekymringer over sygdommen og dens måske håbløse fremtidsudsigter – som pårørende risikerer man også i større eller mindre grad blive isoleret og ensom. Det vil formentlig komme som en overraskelse for det fleste, at mere end hver 10. har en oplevelse af at være forladt af venner og familie. Det er noget, der maner til eftertanke, og enhver bør tænke over, at det ikke kun er en skrækkelig tid for den sygdomsramte – det kan være rigtigt slemt for den pårørende også.

Læs vores pressemeddelelse om ensomhed her: PM Pårørende i Danmark om ensomhed.