Livet som pårørende

Livet som pårørende er meningsfuldt og udmattende, livgivende og drænende, omsorgsfuldt og frustrerende – og rigtig meget mere. Det er forskelligt for os hver især, hvem vi er pårørende til, hvordan de er ramt, hvordan udfordringerne kom ind i vores liv, hvilke muligheder vi har for at håndtere dem.

Men forskellige som vi er, så er der utroligt meget, som binder os pårørende sammen. Vi står overfor de samme valg og prioriteringer, vi har mange af de samme bekymringer og frustrationer, vi bokser med de samme svære følelser, og vi oplever mange af de samme glæder og skuffelser.

Er jeg pårørende nu?

Først skal man finde sig til rette med den nye identitet som pårørende. Hvordan ved man egentlig, at man er skiftet fra at være mand, kone, kæreste – søn, datter, mor, far – bror, søster, ven og veninde – til at være pårørende? Det har vi nogle bud på HER, hvor du kan teste dig selv.

Hjælp og støtte tæt på mig?

Det er lidt af en jungle, men hjælpen findes som regel, hvis du ved, hvor du skal lede. HER er vores bedste ideer til, hvor du kan søge efter forskellige former for hjælp og støtte nær ved dig.

Webinarer der klæder dig bedre på

Hvis du synes, at du har brug for en mere indgående gennemgang af bestemte emner, så kig på vores række af webinarer (foredrag på nettet) HER. I webinarerne får en række eksperter ordet, og vi arbejder hele tiden på at udvide udvalget af webinarer og emner.

Hvordan passer jeg bedst på mig selv?

Fordi pårørende har så meget til fælles, kan vi også have glæde af de samme gode råd om, hvordan man kan passe på sig selv, så man kan blive ved med at have energi til at passe på sine kære. HER er vores bedste bud på 10 gode råd til dig, der er pårørende.

Menneskerettigheder for pårørende

Trods deres enorme indsats slås mange pårørende med skyldfølelse og skam over ikke at være endnu bedre til at tage sig af deres kære. Med vores menneskerettigheder for pårørende HER vil vi gerne opfordre dig til at kræve en lille smule mindre af dig selv.

Hvordan hjælper jeg én jeg holder af, der er blevet pårørende?

Det kan være svært for familie og venner at vide, hvordan de kan støtte op om os, som er pårørende. Derfor har vi HER lavet 10 gode råd til dig, der holder af en pårørende – og vi opfordrer til, at du deler rådene med alle de gode, men lidt rådvilde mennesker omkring dig.

Hvis du vil læse om andre pårørende, som måske har oplevet nogle af de samme udfordringer som dig, så kan du kigge i vores samling af case historier HER.