praktiskhjaelp

Al offentlig støtte skal søges af og bliver tildelt til den, du er pårørende til.  Lovgrundlaget for støtte er Serviceloven.

Er du akut kommet i en belastende pårørendesituation, eller oplever du, at din nærtståendes tilstand støt forværres, anbefaler vi kraftigt, at I kontakter kommunen så tidligt i forløbet som muligt. I mange kommuner er der nemlig en lang sagsbehandlingstid, når man har brug for fx hjemmehjælp eller hjælpemidler.

praktisk hjælp

Med et svært sygt eller handicappet menneske i hjemmet har man i flg. Serviceloven ret til en række ydelser. Men de skal aktivt søges af den syge/handicappede selv. Du kan selvfølgelig hjælpe med det praktiske omkring en ansøgning, men alt skal ske i den ramtes navn.

Vores erfaringen er, at hvis man som pårørende formår at skabe en god relation til de kommunale sagsbehandlere, så får familien en bedre behandling end dem, der ikke har kræfter eller overskud til at tænke og kommunikere ‘pædagogisk’. Det burde selvfølgelig ikke have nogen betydning, men sådan er virkeligheden altså.

Rettighederne er, jf. Serviceloven, lovfæstede, men tolkningen af loven spiller også en rolle, fordi meget beror på individuelle vurderinger af behov og ressourcer. Væbn dig med tålmodighed og tag fløjlstemmen på uden at ydmyge dig selv eller den anden, så når du længst!

Husk også, at selvom det kan være ubehageligt at udstille sine svagheder, så er man altså nødt til at fortælle, hvordan det er på de værste dage, for at få den rigtige hjælp og støtte. 

Hjælp i hjemmet

For at I kan vedligeholde en værdig relation, som fx mand & kone eller barn & forælder, så anbefaler vi, at I beder om hjemmehjælp til de mere intime plejeopgaver (fx hygiejne, toiletbesøg, påklædning, madning mm.)

Loven siger, at hvis der er en rask voksen i husstanden, kan man ikke få hjælp til husholdningsopgaver som rengøring, tøjvask, sengetøjskift, indkøb m.m. Men hvis du selv er svækket, fx har dårlig ryg, er det værd undersøge, om det giver ret til praktisk hjælp.

Hjælpen kan leveres af kommunens folk eller et privat firma godkendt af kommunen, men kan også ydes af en person – fx en anden pårørende eller bekendt – som I selv vælger og som kommunen godkender. Er man godkendt til mindst 20 timers hjælp om ugen, kan man få et beløb til selv at ansætte hjælpere. Læs mere her: Ansætte egne hjælpere

Der kan søges hjemmesygepleje til fx medicinhåndtering, sårpleje, katederskift, støttestrømper osv., og i visse tilfælde kan man også få fysioterapi i hjemmet.

Endelig kan den, du hjælper, blive omfattet af en ordning, hvor der leveres måltider ved døren, som blot skal varmes og anrettes (evt. af hjemmehjælpen). Priser og muligheder for specialkost varierer fra kommune til kommune, så spørg dig for. 

Den hjælp, din nærtstående er godkendt til, er gratis. Nogle kommuner giver desuden mulighed for at tilkøbe ekstra hjælp, fx til hovedrengøring, ligesom private firmaer og plejehjem kan sælge ekstra tjenester som fx flere ugentlige bade, ledsagelse på udflugter m.m. Spørg leverandører af hjælpen om muligheder og priser.

For mennesker med dårlig mobilitet kan der også søges om hjemmebesøg af kommunal tandpleje, ortopæd, fysioterapeut mv. Spørg sagsbehandleren eller forhør dig i jeres patientforening/handicaporganisation.

www.apopro.dk kan du bestille medicin til levering ved døren.

den nødvendige pause

Selvom det kan være svært at give fremmede ansvar for omsorg og pleje af et menneske, man holder af, er det nødvendigt, at du selv får mulighed for at slappe af og lade op. Derfor anbefaler vi dig, at I søger om og tager imod alle muligheder for at DU får en pause i ny og næ.

  • Dagcenter Din nærtstående kan søge om at komme ud af hjemmet i hverdagene fx på daghjem eller aktivitetscenter. Det giver jer begge noget at fortælle om, når I er sammen igen – og det giver dig et pusterum med tid til dig selv.
  • Aflastning Hvis du oplever dig svært belastet af pårørendeopgaverne, kan I søge kommunen om, at din nærtstående kommer på et kortvarigt ophold på et plejecenter.
  • Afløsning Der kan søges om, at kommunen ’afløser’ dig i dine pårørendeopgaver derhjemme i et aftalt tidsrum. Læs mere her: Aflastning & afløsning
  • Ledsagelse Din nærtstående kan søge om at blive tilkendt en ledsager til aktiviteter, behandlinger, oplevelser m.m. uden for hjemmet. Læs mere her: Ledsagerordning
  • Frivillig støtte Mange kommuner har en koordineret frivilligindsats gennem et frivilligcenter. Borgerservice eller biblioteket vil også vide, hvilke muligheder der findes i lokalområdet. 

hjælp fra pårørende i danmark

rabat på privat rådgivning, kurser og bøger

Som medlem af Pårørende i Danmark kan du få rabat på udvalgte rådgivningsydelser, bøger, arrangementer mm.

pårørendebrevkassen

Hvis du trives bedre med det skrevne ord, er du velkommen til at skrive til vores brevkasseredaktør.

Videoer

Beslutningen om at søge en plejehjemsplads er svær, men der kan komme et tidspunkt, hvor det mest forsvarlige for alle parter er, at din nærtstående flytter i en plejebolig. Pårørende i Danmark har udviklet en række videoer og webinarer om beslutningen, om overgangen til plejehjem, og om hvordan livet kan fortsætte der på en god måde og i et godt samarbejde med personalet på stedet.