nyheder

I nyhedsbrevet fortæller vi om det, der rører sig i foreningen og hvilke politiske indsatser, vi har fokus på. Som abonnent på nyhedsbrevet er du også sikker på altid at få besked om vores medlemsmøder og temadage, og selvfølgelig om vores årlige Pårørendedag, som er åben for alle.

Nyhedsbrevet udkommer ca 6 gange om året og sendes automatisk til alle medlemmer. Andre interesserede er velkomne til blot at få nyhedsbrevet uden alle de andre medlemsfordele.

Når du tilmelder dig, bliver du bedt om at oplyse dit postnummer. Formålet er, at vi kan give dig besked, når vi har lokale aktiviteter i netop din del af landet, og det hjælper os også til at se, hvor i landet der er bedst underlag for at starte nye aktiviteter. Det er frivilligt, om du vil oplyse postnummeret.

pårørendedagen 2023

På Pårørendedagen d. 2.2.2023 satte vi sammen med Roskilde Kommune fokus på mænd, som er pårørende. Hvad ved vi, hvad ved vi ikke, hvad er der på spil, skal der noget særligt til for at nå og støtte mandlige pårørende, og i givet fald hvad? Programmet bød på forskning, erfaring, inspiration og netværk. Blandt talerne var Danmarks mest indsigtsfulde mandeforsker Svend Aage Madsen, sammen med en masse andre spændende folk. 

Se præsentationer fra dagen her

Debat om pårørende

Pårørende i Danmark har for nylig fået bragt to debatindlæg i det politiske netmedie Altinget.

Det første indlæg handler om, at når borgmestre og kommunale chefer vil have pårørende til at tage mere ansvar (fordi de hverken har penge eller personale nok til at løfte deres opgaver), så må de forstå, at de først skal blive betydeligt meget bedre til at støtte op om os. Vi kalder det hjælp os med at hjælpe, og det er på høje tid! Læs debatindlægget her.

 

Det andet indlæg handler om, at pårørende ikke er en slags frivillige. Vi kommer ikke på fx plejehjemmet for at sprede hygge og glæde for alle, men for at besøge netop den ene, som står vores hjerte nær og som tørster efter vores nærvær. Desuden er pårørende ofte slidte og sorgfulde og selv i krise. Så det er nok ikke lige her, man skal lede efter overskud og godt humør til at påtage sig ekstra opgaver ”frivilligt”. Læs debatindlægget her. 

Pårørende og lovgivning

Kort inden valget i november 2022 kom der en ekspertrapport om en ny ældrelov. Det var den afgående regerings projekt, og derfor er det svært at sige, hvor meget rapporten ender med at betyde. 

Der er nogle gode anslag, fx at man foreslår at bløde visitationen op og give borgerne mere medbestemmelse over, hvilken slags hjælp man ønsker sig. Der er også bekymrende indslag, fx at man forudsiger (mange) flere opgaver til pårørende i fremtiden. Vi følger udviklingen tæt og er parat til (igen) at give vores besyv med, når / hvis der går et konkret arbejde i gang.

Sideløbende med det er vi med i front i PårørendeInitiativets fælles udspil om lovgivning på pårørendeområdet. Vi kommer aldrig i mål med ordentlig støtte til pårørende, hvis det bliver ved med at være en kan-opgave for kommunerne. Vi skal være en skal-opgave, skal vi! Danmark er langt bagefter fx Norge og Sverige, og det må der rettes op på.