3dertalercrop

En pårørendegruppe er et rum, hvor du kan dele erfaringer og få idéer til at trives lidt bedre med rollen som pårørende. Derfor er det faktisk en god idé, hvis det er lidt forskelligt, hvad jeres kære lider af.

Her for du 5 trin til at komme i gang med en gruppe. Du er altid velkommen til at kontakte Anne – vores koordinator for pårørendegrupper – hvis du har brug for en snak. Anne kan træffes på denne mail:  Anne Diemer.

Det kan give dig en stor tilfredshed at lykkes med at lave en pårørendegruppe, og du vil gøre de andre i gruppen en stor tjeneste ved at tage initiativet. Held og lykke med din pårørendegruppe!

1. find deltagere til din gruppe

Lav et par opslag på lokale Facebooksider. Sæt evt. en seddel op i supermarkedet, på biblioteket, apoteket og lægehuset. Spørg rundt i vennekredsen og de foreninger, du er medlem af.

2. arranger et møde

Hvis din kommune har et Frivilligcenter, kan de låne dig et lokale. Ellers find et andet neutralt sted, fx en rolig café. Det er bedst at mødes ude, for så skal ingen bruge energi på at være vært. Beslut både start og sluttid, så folk ved, hvor længe de skal være hjemmefra. Husk, at hvis du foreslår at mødes om dagen, kan folk i arbejde få svært ved at være med.

3. kom godt fra start

Når du inviterer, tager du også ansvaret for, at det første møde går godt. Fortæl lidt om, hvorfor du gerne vil lave en pårørendegruppe. Tag en runde bordet rundt, hvor alle fortæller om deres egen situation. Bliv enige om spillereglerne, fx at man ikke fortæller om, hvad der bliver sagt på møderne, at alle skal have taletid, at man ikke må afbryde, at man gerne må stille spørgsmål og forslag men ikke skal løse hinandens problemer.

4. find en form for møderne

Det er godt altid at tage en runde bordet rundt om, hvad der er sket siden sidst. Men pas på med, at det kommer til at handle for meget om den, man er pårørende til. Husk hele tiden at spørge: ”men hvad med dig selv?”. Måske tager sådan en runde al den tid, I har. Hvis ikke, kan I aftale at tage forskellige emner op og fx snakke ud fra et TV-program, et læserbrev, en film eller andet, som handler om livet som pårørende. I kan også skiftes til at finde på et emne – fx hvordan man holder fast i venskaber, hvordan man får et godt forhold til plejepersonalet, hvordan man kan få mere hjælp fra familien, eller hvad man kan gøre for at få en lille pause.

5. hvis du vil vide mere

Pårørende i Danmark har lavet en grundig guide til frivillige, der gerne vil starte en pårørendegruppe. Her står der meget mere om, hvor du kan finde andre pårørende, hvordan du kan søge økonomisk støtte hvis gruppen har brug for det, hvordan man kan organisere møder, hvilke emner man kan tage op, og meget mere.