penge

Økonomi er ikke det første man tænker på i en situation, hvor ens nærmeste stående er blevet ramt af  sygdom eller handicap. Men situationen kan hurtigt blive kritisk og det kan derfor være vigtigt, at I relativt hurtigt danner jer et overblik over den økonomiske situation. Hvis du og din nærtståendes økonomi er flettet sammen, anbefaler vi, at du hurtigst muligt får fat i en økonomisk rådgiver (fx din fagforening og/eller bank), så I sammen kan lægge en sammenhængende strategi.

din egen økonomiske situation

Der findes ingen nationale arbejdsmarkedsaftaler, som giver rettigheder til pårørende. Hvis din arbejdsplads normalt opererer med en vis fleksibilitet, fx. mulighed for timebaseret afspadsering ved lægebesøg, deltidsarbejde, flekstid eller ubetalt orlov, kan du anmode din arbejdsgiver om den ordning, der passer din situation bedst.

Plejeorlov, pasningsorlov og omsorgsdage

Den eneste form for direkte økonomisk støtte til pårørende er plejevederlaget, som er en kompensation for dit løntab i forbindelse med plejeorlov.

Hvis din nærtstående har et handicap, som nødvendiggør pleje i hjemmet i op til seks måneder, eller er uafvendeligt døende med en forudsigelig kort levetid, har du ret til plejevederlag, hvis du overtager al personlig pleje (men ikke direkte sygepleje).

Hvis du er i arbejde, har du ret til plejeorlov (uanset om du er offentligt eller privat ansat). Plejevederlaget er en kompensation for dit løntab – og hvis din arbejdsgiver vælger at fortsætte med at udbetale dig løn, vil plejevederlaget tilfalde arbejdsgiveren. Læs om reglerne for plejeorlov og satserne for plejevederlag på www.borger.dk og mere detaljeret på www.sundhed.dk.

EU har indført et direktiv som giver pårørende ret til 5 omsorgsdage om året. Desværre har Danmark valgt en meget rigid implementering af direktivet. Du har ret til 5 årlige omsorgsdage, men du får ingen lønkompensation, og din arbejdsgiver kan forlange dokumentation  for behovet inden du kan benytte dagene. Læs mere her.

Din nærtståendes økonomiske situation

Hvis din nærtstående er i arbejde, har han eller hun måske mulighed for at søge økonomiske ydelser og eller ændringer i sit job, fx sygedagpenge, fleksjob, løntilskudsjob og førtidspension. I praksis kan I se frem til en lang proces og ofte også udfordringer i kontakten til myndighederne. Her bør din nærtståendes fagforening og patientforening begge kunne hjælpe med gode råd og støtte. 

andre muligheder i kan have glæde af

Der findes ingen tilskud målrettet pårørende, men en række tilskud og ordninger tiltænkt handicappede og sygdomsramte, som kan lette den fælles økonomi en smule. Det gælder bl.a. medicintilskud, tilskud til nødvendige merudgifter, ledsagerkort til offentlig transport og museer, omsorgstandpleje, handicapbil m.m. Desuden kan det være, at den, du er pårørende til, er berettiget til Flextrafik, handicapparkering eller andet, som på hver sin lille måde kan lette dit liv en smule. 

Henvend dig til patientforeningen eller handicaporganisationen for at finde ud, hvad der gælder i lige præcis jeres tilfælde.

Boligydelse til plejebolig

Hvis din nærtstående er din ægtefælle, og hvis det bliver nødvendigt med flytning til en plejebolig, vil I blive betragtet som reelt enlige med ret til højere folkepension og måske til boligydelse, hvis I bor i lejebolig (plejebolig er en form for lejebolig). 

Videoer

Undervejs i forløbet kan det blive aktuelt at tale om fuldmagter og testamenter. Pårørende i Danmark har udviklet en række videoer med gode råd og erfaringer fra livet som pårørende. Videoerne her på siden har særligt fokus på fuldmagter og testamente og på offentlig hjælp og støtte til pårørende.